Właściwości jaj

FIRMA

Z dumą od 1981 roku dostarcza świeże jaja!

NASZE JAJA

To jakość, ekologia, smak, tradycja oraz zdrowie!

KONTAKT

Zapraszamy do kontaktu oraz do składania zamówień

Co ma wpływ na kolor skorupki jaja?

Skorupka to twarda wapienna otoczka, która ma za zadanie chronić zarodek przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz wyschnięciem. Wbrew powszechnym przekonaniom, kolor tej osłonki wcale nie zależy od systemu chowu czy rodzaju paszy, jaką karmione są kury. W rzeczywistości ubarwienie skorupek kurzych jaj wynika wyłącznie z uwarunkowania genetycznego, czyli przynależności ptaka do danej rasy (lub ras w przypadku krzyżówek). Przykładowo nioski Leghorn składają jaja białe, Sussex kremowe, z kolei Orpington brązowe. Co ciekawe, istnieje również odmiana kur znoszących kolorowe jajka. Mowa oczywiście o Araukanie – w jej przypadku skorupki są zielone lub niebieskie. Warto dodać, że na początku „procesu produkcyjnego” każde jajko jest białe. Zmiana odcienia na ciemniejszy następuje wówczas, gdy jajo przemieszcza się przez jajowód nioski (trwa to łącznie około 26 godzin). W czasie tego procesu zarówno w skorupce, jak i na jej powierzchni odkładają się różnego rodzaju naturalne pigmenty (zwłaszcza te, które powstają w wyniku przemiany hemoglobiny). Część jajek pozostaje w białym kolorze, ponieważ w ich skorupkach nie gromadzi się żaden barwnik. Chciałbyś sprawdzić, czy dana nioska składa jajka białe czy brązowe? Najprostszy sposób, aby to określić, polega na dokonaniu oględzin upierzenia. Osobniki z jasnymi piórami znoszą najczęściej jaja o śnieżobiałych skorupkach, z kolei te z ciemnymi – jaja beżowe oraz brązowe. Dobrą wskazówką może okazać się również kolor płatków uszu konkretnej kury.?

Czy kolor skorupki ma wpływ na jakość jajka?

Aż 90% Polaków kupuje jajka o brązowej skorupce. Skąd taka tendencja? W naszym społeczeństwie panuje powszechne przekonanie, że właśnie taki kolor jest tożsamy z wysoką jakością i dobrym smakiem – białe jajka kojarzą się z kolei z intensywnym chowem oraz ubogą dietą kur. Co ciekawe, konsumenci z innych krajów Europy mają zupełnie inne podejście. Przykładowo w Niemczech czy we Francji największą popularnością cieszą się jaja białe. Taką samą sytuację można zaobserwować również w Stanach Zjednoczonych. Jak przyznają Amerykanie, jasne skorupki wydają im się bezpieczniejsze, ponieważ widać na nich wszelkie zanieczyszczenia. Czy wybór konkretnego koloru ma jednak głębszy sens? Niekoniecznie. W rzeczywistości jajka białe, kremowe oraz brązowe w ogóle nie różnią się od siebie wartościami odżywczymi, smakiem czy też zapachem. Wszystkie z wymienionych cech są bowiem zależne od zastosowanego systemu chowu, dbałości o dobrostan zwierząt oraz zapewnienia wysokojakościowej paszy. Każde jajko, bez względu na kolor skorupki, zawiera w sobie wartościowe witaminy (m.in. A, E oraz z grupy B), a także cenne składniki mineralne (a zwłaszcza potas, fosfor, wapń oraz żelazo). Wybór jajek o konkretnym kolorze ma więc znaczenie jedynie w przypadku … Wielkanocy. Dlaczego? Otóż do malowania oraz przyozdabiania najlepiej nadają się jaja z białymi skorupkami – ich naturalne wybarwienie nie zakłamuje bowiem kolorów farbek czy innych popularnie stosowanych barwników.

Które żółtko jest zdrowsze – ciemne, czy jasne?

Według specjalistów im ciemniejsze żółtko tym więcej witamin i minerałów ono zawiera. Z czego to wynika? Zwykle bardzo ciemne żółtka można znaleźć w jajkach od kur z wolnego chowu. Zwierzęta te karmione są zdrowszymi paszami ekologicznymi, a także mają dostęp do naturalnego dla nich jedzenia, czyli świeżych roślin. W dodatku kury z wolnego wybiegu (jak sama nazwa wskazuje) mogą swobodnie się poruszać, a ruch wpływa na ich zdrowie. Im zdrowsza kura, tym zdrowsze jajka znosi! W ciemnych żółtkach znajduje się o wiele więcej beta-karotenu, kwasów omega-3, ksantofilu oraz witaminy E, D i A.

Ferma Drobiu

Fermy Wiejak Mełgiew
Eggs Investment Sp. z o.o.
21-007 Mełgiew, ul. Piasecka 49A

Punkt sprzedaży jaj

Rynek Elizówka – boks C 02
Elizówka 65, 21-003 Ciecierzyn
tel. 504 424 744

Sprzedaż

Sprzedaż jaj
Tel. 504 424 744
Sprzedaż kur
Tel. 883 28 38 48